Acasa Timp liber Oriunde exista forta de frecare, un amortizor de vibratii poate face minuni

Oriunde exista forta de frecare, un amortizor de vibratii poate face minuni

7 min de citit

Amortizarea vibratiilor este un aspect foarte important in industria constructiilor de masini si in liniile de productie. Oriunde este vorba despre mai multe componente aflate in miscare si exista numeroase forte de frecare, controlul vibratiilor este esential.

Vibratiile in exces creeaza zgomot inutil, grabesc uzura pieselor in miscare si chiar pot cauza desprinderea lor si defectiuni grave.

Aplicatii ale amortizoarelor pe vibratii

Amortizoarele pe vibratii se gasesc in varianta si designul potrivit pentru a putea fi montate cu succes in diverse spatii compacte. De asemenea, pot fi personalizate pentru a suporta sarcini mari, astfel incat sa faca faca la mai multe aplicatii. Astfel, isi gasesc aplicabilitatea ca amortizoare de directie la masini, reglarea ajustarea si fixarea spatarelor paturilor de spital sau a masinilor agricole, dar si in liniile de productie in serie.

Moduri de control al vibratiilor

Sunt mai multe modalitati la care pot apela inginerii proiectanti pentru a controla vibratiile, acestea putand fi absorbite printr-un proces numit amortizarea vibratiilor. De-a lungul anilor au fost utilizate mai multe solutii de amortizare si au fost create diverse tipuri de amortizoare hidraulice de vibratii. Acestea pot functiona cu substante diferite care ajuta la absorbtia si amortizarea vibratiilor produse de variate surse.

Iata cateva solutii de amortizare a vibratiilor.

Amortizarea cu ulei

Uleiul este una dintre cele mai vechi substante folosite pentru a controla vibratiile prezente intr-un sistem prin absorbtia lor. Nu poate izola vibratiile, dar le poate mentine la un nivel redus. Aceste amortizoare sunt usor de utilizat si se dovedesc utile in special la aplicatiile in care frecarea este principala problema.

Amortizarea cu arcuri

Chiar daca nu amortizeaza vibratiile, le izoleaza. Practic, arcurile absorb energia de un tip si o transforma intr-un alt tip, iar acest proces poate usura controlul vibratiilor. Totusi, arcurile au aplicatii limitate si se deterioreaza destul de repede.

Amortizarea cu tampoane din cauciuc

Cauciucul absoarbe energia si o elibereaza sub o alta forma. Nu are caracteristici reale de amortizare, dar poate reduce vibratiile intr-o mica masura, fara a le izola.

Amortizarea cu elemente din poliuretan

Substantele mai nou aparute precum spuma si poliuretanul pot absorbi o mare parte din energia dintr-un sistem. Sunt deseori utilizate pentru izolarea componentelor, dar pot si sa reduca vibratiile si energia dintr-un sistem cu componente in miscare.

Amortizarea cu sorbotan

Sorbotanul este un polimer vascoelastic cu coeficient de amortizare foarte mare pe un de temperaturi cuprins intre -29 si +72 grade Celsius. Acesta este util pentru absorbtia socurilor, izolarea si amortizarea vibratiilor. Este un material stabil cu o durata lunga de viata care absoarbe energia si o elibereaza sub o alta forma. Poate fi utilizat atat in scopul izolarii, cat si al amortizarii.

Spre deosebire de amortizoarele pe baza de lichid sau produsele din spuma, sorbotanul absoarbe eficient socurile pentru milioane de cicluri si elimina necesitate arcurilor metalice care readuc sistemul in pozitia de echilibru dupa absorbtia unui soc.

Ca amortizor de vibratii, sorbotanul reprezinta cea mai recenta tehnologie, este mult mai durabil si mai versatil. Aceasta substanta flexibila poate fi modelata sub forma de tampoane, placi sau alte forme si montate pe masini sau linii de productie in nenumarate moduri. Se regaseste in aplicatii variate: aparate de fotografiat sport, pantofi pentru alergare, motoare si sisteme mari. Este atat de versatil si de durabil, incat a devenit preferatul inginerilor.

Amortizoarele hidraulice de vibratii

Acestea seamana cu arcurile industriale pe gaz, dar au reglatoare de viteza pe directia de impingere si de tragere, fiind ajustate in pozitia finala. Acest lucru ofera utilizatorilor flexibilitate maxima.

Indiferent daca se folosesc ca elemente de compensare sau de siguranta, viteza de extensie si de retragere poate fi reglata cu precizie. Acest lucru ofera posibilitate de a controla viteza de miscare si a compensa sarcinile pivotante. Sunt produse gata de instalare care nu necesita intretinere si care se pot gasi in diverse diametre si lungimi. 

Incarca mai multe articole similare
Incarca mai mult de Miruna Stancu
Incarca mai mult in Timp liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si...

Afla mai multe despre amenajarea gradinii cu legume

Pentru a afla modalitatea cea mai buna de amenajarea a gradinii casei tale, in primul rand…