Acasa Noutati Nu poti sa dormi? Cum scapi de insomnie

Nu poti sa dormi? Cum scapi de insomnie

8 min de citit

Daca iti e greu sa adormi seara sau te trezesti noaptea si nu poti sa adormi la loc ai putea avea insomnie. Exista o multime de cauze pentru care ai putea avea astfel de probleme, insa cateva sunt mai frecvente decat altele. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei si cum poti scapa de aceasta problema.

O cauza pentru un somn de noapte incomplet in reprezinta dormitul in timpu zilei

Ai adormit in timpul zilei? Chiar daca unele persoane pot dormi in timpul zilei si sa aiba si un somn de noapte satisfacator, multe persoane nu mai pot avea un somn bun peste noapte chiar si daca atipesc pentru catea minute oricand in timpul zilei. Asa ca, daca ai probleme cu somnul in timpul noptii, incearca sa nu adormi ziua. S-ar putea sa te ajute sa ai un somn mai bun, fara treziri pe parcursul noptii.

Nu faci miscare? Aceasta ar putea fi cauza pentru care nu poti sa dormi

Daca petreci prea mult timp stand si nu faci miscare, ai putea avea probleme de somn. Chiar daca depui efort intelectual, lipsa de miscare te poate priva de somn. Astfel, poti ajunge sa te simti surmenat, dar sa nu poti dormi. Cel mai bine ar fi sa iesi din casa in fiecare zi si sa faci miscare, mai ales exercitii fizice, zilnic. Evita, totusi, sa faci efort si exervitii aproape de ora de culcare, pentru ca ai putea obtine efectul invers.

Obsesia pentru un somn bun te poate priva de somn

Sa te trezesti noaptea nu e o problema. Problema apare daca nu reusesti sa adormi la loc. Multi dintre noi se trezesc noaptea, insa adorm la loc in foarte scurt timp. Daca tu ai probleme sa iti continui somnul, obsesia ta pentru a avea un somn neintrerupt si odihnitor ar putea fi cauza.

Multi dintre cei care nu pot sa adoarma la lor incep sa se streseze si sa se intrebe ce pot face ca sa aiba un somn de minim 7-8 ore.  Apoi poate sa apara nervozitatea la gandul ca fac tot ce pot sa asoarma, insa asta nu se intampla si oamenii incep sa se ingrijoreze cu privire la cum vor face fata la serviciu in ziua urmatoare, daca nu se odihnesc suficient. Iar acesta tedinta de a analiza si de se ingrijora nu ii va ajuta deloc sa obtina un somn odihnitor. Din contra, stresul si incordarea le va alunga cu totul somnul.

Nu poti sa dormi?

Nu te mai stresa. Daca nu esti chirurg sau pilot, nu prea ai de ce sa iti faci griji daca nu dormi cum trebuie. Se mai intampla. Cel mult, vei fi mai putin productiv si te vei simti obosit intreaga zi, insa nu e un capat de lume.

Priveste insomnia ca pe ceva rezolvabil si prea putin important. Daca te cramponezi in ideea ca trebuie dormi un anumit numar de ore, problema va persista. Asa ca, data viitoare cand nu poti dormi si nu adormi in 15-20 de minute, fa ceva placut. Asculta muzica relaxanta, citeste si daca somnul va aparea, perfect, daca nu, aminteste-ti ca la un moment dat vei dormi si ca privarea de somn pentru o prioada scurta de timp nu pune probleme. Asa ca nu ai de ce sa iti faci griji.

Paradoxal, vei vedea ca cu cat iti faci mai putine griji privind somnul tau si cu cat vei renunta sa iti faci griji in aceasta privinta, cu atat mai repede problema ta se va rezolva.

Astfel de probleme nu se rezolva concentrandu-te asupra lor, ci prin a-ti aduce aproape lucruri care iti fac placere si practicand activitati placute si relaxante.

O modalitate de a te relaxa e sa numeri de la 100 la 1, in gand. Doar imagineaza-ti ca scrii pe o tabla numerele de la 100 la 1, pe rand. Mai intai scrii 100, stergi cu un burete si apoi scrii 99 si procedezi la fel pana ajungi la 1 sau pana te ia somnul.

Daca, totusi, nu reusesti in 30-40 de minute si simti ca ti-a sarit somnul de tot, cititul unei carti (de preferat carte tiparita si nu in format electronic) si sa asculti muzica in surdina, relaxanta, te pot ajuta.

Pe parcurs, detasarea de aceasta problema va duce, in cele mai multe cazuri, la rezolvarea ei. Daca tot nu reusesti, cere sfatul medicului tau si el te poate ajuta cu o recomandare personalizata pentru tine, in functie de istoricul tau si de problemele pe care le mai ai concomitent.

Totusi, e foarte posibil ca privind privarea de somn ca ceva pasager si acceptarea acestea, impreuna cu exercitiile de relaxare mentionate anterior, sa te ajute in foarte scurt timp. 

Incarca mai multe articole similare
Incarca mai mult de Cristina Popescu
Incarca mai mult in Noutati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si...

Femeile la 40 de ani: o perioada de redescoperire si implinire

Varsta de 40 de ani marcheaza o etapa semnificativa in viata unei femei, aducand cu sine o…