Daca stresul si anxietatea iti dau batai de cap, anumite modalitati si tehnici de relaxare iti pot fi de ajutor. Nu intotdeauna e nevoie sa apelezi la tratamente cu medicamente pentru a scapa de aceasta problema. Asadar, daca te confrunti cu anxietatea si stari de panica, incearaca tehinicile de mai jos si vezi daca functioneaza si pentru tine.
![](https://judy.ro/wp-content/uploads/2020/06/yoga-2176668_640.jpg)
Distragerea atentiei
Chiar daca pe termen lung nu e o tehnica recomandata, deoarece toti trebuie sa ne rezlvam problemele si sa ne confrutam cu ele, nu sa le ascundem sub covor, pe termen scurt, in special in fazele acute, distragerea atentiei e o modalitate buna sa scazi anxietatea.
Exista o serie de exercitii sau activitati la care poti apela, pentru a-ti distrage atentia.
1.Suna un prieten
O conversatie placuta poate sa te ajute sa iti muti atentia de la frica ta la ceva placut. In plus, chiar daca nu vei scapa de anxietate, poti aduce in viata ta o experienta placuta. Conversatia cu un prieten, revederea te pot ajuta sa capeti o stare mai buna si reprezinta ceva normal
2. Fa un exercitiu de distragerea atentiei
Cum te ajuta exercitiile de matematica la scaderea anxietatii
Un exercitiu de distragere a atentiei consta in a face calcule matematice mai complicate, pentru a te concentra pe altceva decat pe frica ta. Incearca sa numeri din 8 in 8 pornind de la 550 si pana ajungi la cel mai mic numar posibil.
Operatiunea trebuie sa nu fie prea usoara, pentru a te provoca mental. Astfel, nu te vei putea gandi la mai multe lucruri in acelasi timp si, cel putin pentru cateva secunde, vei scapa de axietate. Exercitiul te poate ajuta si sa obtii o mai buna concentrare.
![](https://judy.ro/wp-content/uploads/2020/06/math-1547018_640.jpg)
3.Fa o actiune care te implica total
Nici nu e nevoie sa fie o actiune ampla, insa o activitate care iti place si care necesita mai mult timp te va ajuta sa fii mai relaxat pentru mai mult timp. Daca vrei sa iti distragi rapid si pe termen scurt atentia, citeste cu atentie o eticheta, da cu matura (insa eficient, mutand si lucrurile care iti stau in cale) etc. E important, insa, sa te concentrezi total la noua actiune, fara sa ai gandurile anxiogene in acelasi timp.
4. Exercitii de respiratie pentru scaderea anxietatii
Cand apare anxietatea sau atacul de panica, respiratia devine mult mai rapida si oxigenarea puternica, dar si cresterea nivelului de adrenalina duc la aparitia unor simptome care ne pot speria si mai tare. Reglarea respiratiei va ameliora macar putin acesta problema, pentru ca va restabili ritmul normal al respiratiei. In plus, si alte simptome se vor ameliora. De exemplu, bataile inimii vor deveni mai apropiate de cele din starea de relaxare.
Exercitiu de respiratie 1
Inspira numarand pana la 5, tine aerul timp de 5 secunde si expira prelung, cel putin 5 secunde. Repera de 5 – 7 ori, insa nu mai mult, pentru ca ai putea ameti putin. Desi asta nu e o problema, ai putea percepe ameteala usoara aparuta in urma acestui exercitiu ca pe o problema si te poti speria din nou.
Exercitiu de respiratie 2
Un exercitiu de respiratie pe care il poti face cat mai des este cel de respiratie profunda. Mai exact, inspira tinand mana pe burta si simte cum burta se umfla pe masura de tragi aer. Umflarea burtii e un semn ca practici respiratia profunda, care e necesara pentru calmare. Apoi, expira tot profund, pana cand burta pare ca se goleste. Un semna al calmarii este faptul ca nu mai simti nevoia sa tragi aer in piept imediat, ci exista o pauza dupa expir. Oricum, respiratia trebuie sa venima mai calma, mai normala ca durata, nu precupitata, asa cum se intampla in starile de panica.