Acasa Fashion 3 tinute istorice, care au definit stilul vestimentar Chanel

3 tinute istorice, care au definit stilul vestimentar Chanel

7 min de citit

„Negrul nu se demodeaza niciodata” – dupa aceasta sintagma si-a ghidat Coco Chanel intreaga viata. Iar in umbra vaduvelor si nevestelor burgheze ale vremii si-a creat o adevarata avere din manuirea acului si a atei. Iar in cele din urma, a capatat si un renume istoric, fiind astazi considerata una dintre cele mai mari creatoare de moda din istorie.

Stilul vestimentar pe care l-a adoptat Coco Chanel a facut cu adevarat furori in secolul XX. A fost cea care a dus moda pe noi culmi si a lasat in spate, atat pentru ea, cat si pentru toate femeile din lume, un singur simbol: cel al femeii libere.

3 tinute istorice, care au definit stilul vestimentar Chanel
3 tinute istorice, care au definit stilul vestimentar Chanel

De-a lungul timpului a scos la lumina adevarate creatii artistice, atat in zona de moda si imbracaminte, cat si in zona parfumurilor. Cu totii am auzit cel putin odata de celebrul Chanel No. 5 care chiar in vremea lansarii sale a devenit cel mai vandut parfum din lume.

Insa, adevaratul renume purtat de Coco Chanel a venit din creatiile sale vestimentare. Astazi va prezentam 3 dintre tinutele care au devenit simboluri si au format stilul istoric vestimentar care i-a apartinut Gabriellei Chanel, Gabriella fiind numele real al creatoarei de moda.

1. La Petit noir

Anul 1926 este anul de cotitura al modei si al noilor stiluri vestimentare. A fost anul in care Coco Chanel a lansat pe piata celebra „petit noir” – rochita neagra, scurta si simpla, care avea sa o reprezinte pe marea creatoare pana in ultimele sale zile de viata.

Purta negru si il purta cu demnitate, pentru ca asa cum ii placea ei sa spuna „negrul nu se demodeaza niciodata”. Asocia negrul rochitelor cu pietrele si margelele albe si crea dintr-o simpla rochie neagra si banala o adevarata tinuta de bal. Era cunoscuta peste tot si pentru palariile pe care le construia si le asorta fara de cusur la rochii si la costume.

In fond, prima sa pasiune si primul lucru pe care l-a inventat a fost o palarie burgheza, tot cu aceste obiecte deschizandu-si si primul magazin.

2. Taiorul negru

Istoria costumelor va trebui sa-i multumeasca pentru vecie lui Coco Chanel pentru anul 1954. Taiorul negru la costum, lansat in acest an, a fost momentul de gratie. Sunt putini cei care stiu cu adevarat si de unde a inceput povestea acestei piese vestimentare.

Coco a avut in trecut o problema, in camera in care locuia avand loc o explozie care i-a afectat parul. Asadar, ea s-a tuns scurt, si-a prins parul intr-o panglica si a asortat noua tunsoare la un guler, element ce s-a regasit mai tarziu si pe taiorul celebru, tot alaturi de panglica alba.

Iata ca de aici a pornit cel mai distinctiv stil vestimentar pe care aveau sa-l cunoasca parizienii pentru decenii intregi. Insa succesul nu s-a oprit aici. Taiorul Chanel, negru, simplu, elegant a fost imbracat chiar si de catre sotia regretatului presedinte american Kennedy. L-a purtat in perioada de doliu, dupa ce sotul ei fusese asasinat. Asadar, tinutele Chanel deja gustau din succesul dulce de peste ocean.

3. „Tusa finala de eleganta”

Sau accesoriul suprem, asa cum multi oameni l-au denumit mai tarziu. Este vorba despre prima pereche de pantofi bicolori, inventata in anul 1957. Sub forma clasica a unor sandale elegante, cu un toc mic, the two – tone shoe – pantofii in doua tonuri, au reprezentat la acea vreme „tusa finala de eleganta” din perspectiva Gabriellei Chanel.

I-a lansat in culorile de baza: bej, cu varf negru, dand peste cap inca odata pentru a nu stim cata oara moda si stilurile vestimentare. Mai apoi i-a reconstruit, oferind mai multe variante de toc, dar si tipuri de design diferit: cu varf ascutit sau drept.

Toate aceste creatii, alaturi de palariile de gala, parfumurile tari si gentile supradimensionate au facut-o pe Coco Chanel una dintre cele mai apreciate creatoare de moda din lume. Iar tinutele sale depasesc recorduri de vanzari chiar si la ora actuala.

Incarca mai multe articole similare
Incarca mai mult de Miruna Stancu
Incarca mai mult in Fashion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si...

Afla mai multe despre amenajarea gradinii cu legume

Pentru a afla modalitatea cea mai buna de amenajarea a gradinii casei tale, in primul rand…