Posturile din an sunt un prilej pentru a te purifica la nivel fizic si mental si sunt extrem de benefice pentru organism. Totodata, daca nu stii ce sa manaci, pot fi perioade a ispitelor peste care va fi dificil sa treci. De aceea, retetele pentru 6 prajituri de post deosebit de gustoase si alte cateva retete satioase, sanatoase si savuroase sunt oricand binevenite.
Iata 3 retete pe care ar trebui sa le incerci si tu in perioada de post:
Tocanita de ciuperci
Usor de preparat, delicioasa si hranitoare, tocanita de ciuperci va deveni preferata ta in perioada de post, daca o vei face dupa aceasta reteta simpla.
Ingrediente: 1 kg de ciuperci, 2 ardei grasi rosii, 3 cepe, doi morcovi, 200 g pulpa de rosii, cimbru, patrunjel, sare si piper, 200 ml vin alb si 2 linguri de faina.
Mod de preparare:
Incepe prin a curata si spala ciupercile, dupa care taie-le felii. Caleste ceapa in putin ulei si, cand devine translucida si usor aurie, adauga si cei doi morcovi dati pe razatoarea mare.
Adauga apoi ardeii taiati cubulete mici, pulpa de rosii, ciupercile si vinul si lasa totul sa fiarba cateva minute, dupa care completeaza cu apa cat sa acoperi compozitia, pune cimbru si lasa sa fiarba la foc mic. Nu uita sa amesteci din cand in cand.
Amesteca faina cu putina apa si adaug-o in oala amestecand continuu. Totul mai trebuie fiert inca cca 10 minute, dupa care se va condimenta dupa gust si se va adauga patrunjelul tocat.
Tocanita de ciuperci se poate servi cu mamaliguta si este cat se poate de gustoasa atat rece, cat si calda.
Mancare de gutui
Si, pentru ca mai este putin si vei gasi gutui in piata, trebuie sa incerci si aceasta reteta aromata, sanatoasa si savuroasa din numai trei ingrediente, ideala pentru perioada postului.
Ingrediente: 2 gutui frumoase, o lingura de faina, 5 linguri de zahar (daca gutuile sunt acrisoare poti pune mai mult zahar) si 80 ml ulei.
Mod de preparare: Incepe prin a spala gutuile si taie-le felii potrivit de groase. Intr-o oala, incinge uleiul si pune prajeste feliile de gutui pe ambele parti pana devin aurii. Adauga apoi apa cat sa le acoperi si lasa-le sa fiarba cca 5 minute la foc mediu.
Intr-o alta oala caramelizeaza cele 5 linguri de zahar si pune-le cu grija in oala cu gutui, amestecand continuu.
Omogenizeaza faina cu putina apa si toarn-o peste gutui incet, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase si mai fierbe mancarea cateva minute. Se poate servi atat calda, cat si rece, decorata cu frunze proaspete de menta.
Parjoale de cartofi
Sigur iti vei dori ca in post sa poti manca si ceva prajit, delicios, iar parjoalele de cartofi sunt atat de usor de preparat, asa ca trebui sa incerci si aceasta reteta! Este pentru 20 de bucati, dar o poti ajusta in functie de necesitati.
Ingrediente: 4 cartofi, 2 morcovi, 2 linguri de margarina sau de ulei, 2 linguri de faina, 100 g pesmet, patrunjel verde, sare, piper si alte condimente preferate.
Mod de preparare: Incepe prin a curata cartofii si morcovii, pune-le la fiert in apa cu cele doua linguri de margarina sau de ulei si putin delikat. Cand sunt fierte, scoate-le din apa si paseaza-le cu o furculita, lasand si cateva bucatele mai mari.
Condimenteaza totul dupa gust si adauga si patrunjelul verde. Ia o lingura din compozitie, modeleaza parjoala, tavaleste-o prin pesmet si punea-o la prajit intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Dupa ce le-ai prajit, scoate-le pe prosoape de hartie pentru a fi absorbit excesul de ulei. Parjoalele sunt minunate servite cu castraveciori murati sau cu alte muraturi de sezon.