Acasa Timp liber 8 traditii romanesti pe care le poti face si tu la nunta

8 traditii romanesti pe care le poti face si tu la nunta

7 min de citit

Nunta este un eveniment frumos din viata fiecarui cuplu indragostit, care doreste sa isi lege destinele pentru totdeauna in fata lui Dumnezeu. Dincolo de aceasta semnificatie simbolica, organizarea unei nunti inseamna si pregatirea vestimentatiei si gasirea locatiei in care va avea loc petrecerea dupa slujba de la biserica. Poti alege un restaurant din zona ta, de exemplu, daca locuiesti in judetul Valcea, aceasta locatie nunta Dragasani poate fi alegerea potrivita.

Daca totul este pus la punct deja, probabil te vei gandi la obiceiuri din traditia romaneasca pe care tinerii care se casatoresc pot alege sa le tina sau nu. Afla care sunt cele mai intalnite traditii de care poti alege sa tii cont si tu la nunta ta, chiar in ordinea urmatoare:

Gatitul miresei si aranjarea mirelui

In ziua nuntii are loc gatitul miresei care presupune imbracatul rochiei de mireasa, machiajul si aranjarea parului in locuinta acesteia, impreuna cu domnisoarele de onoare si nasa. In acelasi timp mirele se barbiereste si se imbraca cu ajutorul cavalerilor de onoare. Dupa ce acesta termina pregatirile, porneste cu alaiul de nunta catre mireasa pentru a o duce la biserica.

Hora si turta miresei

In drum spre biserica acestia fac un popas in fata locuintei pentru a juca hora miresei unde iau parte mirii, nasii, dar si ceilalti invitati prezenti. Tot in cadrul acestui obicei se rupe turta miresei deasupra capului acesteia si se imparte cate o bucata la invitati.

Aruncatul orezului la iesirea din biserica

Dupa ce se termina slujba de la biserica, invitatii ies primii si mirii ultimii. Acestia vor fi intampinati cu flori, dar si cu orez aruncat in semn de noroc si prosperitate. Tot in fata bisericii se fac si poze si se felicita proaspetii insuratei.

Primirea invitatilor la restaurant

Mirii vor ajunge primii la restaurant si aici trebuie sa primeasca invitatii cu un pahar de sampanie. Acestia vor ciocni paharele cu fiecare invitat in parte, nu numai ei, chiar si nasii sau parintii mirilor pot face asta. De regula acestia trebuie sa stea pana la primirea tuturor invitatilor.

Valsul mirilor

Momentul care deschide seara este valsul mirilor. Acesta este o coregrafie pe care mirii il invata inainte sau pur si simplu danseaza pentru prima oara un dans pe melodia lor preferata. Dupa ce valsul se termina, se alatura nasii, dar si ceilalti invitati la dans.

Furatul miresei de la restaurant

Un alt obicei de nunta destul de distractiv pentru invitati si miri este furatul miresei. Nasul impreuna cu alti invitati vor fura mireasa, o vor duce intr-un loc apropiat si vor cere rascumparare de la mire. Aceasta rascumparare poate fi ceruta in bani, bautura sau poate chiar si o provocare.

Aruncatul buchetului si a jartierei

Pe parcursul serii mireasa alege un moment in care sa arunce buchetul ei catre toate fetele care nu sunt maritate. Buchetul aruncat peste cap va fi prins de o fata care se spune ca in cel mai scurt timp va fi urmatoarea care se va marita. In cazul burlacilor se arunca jartiera miresei pe care mirele o ia de pe piciorul acesteia.

Inlocuirea voalului miresei

Cand seara nuntii aproape a luat sfarsit, mai este un obicei de care se poate tine cont si acela este inlocuirea voalului miresei cu un batic. Nasa ii da voalul jos in semn ca a trecut la statutul de femeie maritata. Voalul este pus ulterior celei care a prins buchetul de mireasa.

Exista si traditii care se pot face dupa ce s-a terminat seara nuntii. Atunci cand proaspetii insuratei ajung acasa, mirele ia in brate mireasa si o trece pragul casei. Se spune ca este un gest de dragoste si ca vor avea grija mereu unul de celalalt. A doua zi are loc o alta traditie si anume mancatul ciorbei de potroace la care iau parte toti cei apropiati cuplului, acasa la parintii mirilor sau chiar la miri.

Incarca mai multe articole similare
Incarca mai mult de Miruna Stancu
Incarca mai mult in Timp liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si...

Ce este biatlonul – un sport complex care îmbină schiul și tirul

Biatlonul este un sport spectaculos, care combină două discipline aparent diferite: schiul…